Kvrguša od piletine ili pilećih krila


 Kvrguša od piletine


Sastojci:
  • 25 dekagrama glatkog brašna 
  • 25 dekagrama oštrog brašna,
  • 3 jaja,
  • Mlaka voda,
  • Pola kesice praška za pecivo,
  • Soli po želji,
  • Pola pileta u komadima ili 12 – 15 pilećih krila,
  • 2 decilitra kiselog vrhnja,
  • 15 dekagrama putera

Priprema:

Rerna se zagrije na 220 C. Zamijesi se tijesto od brašna, tri jajeta, praška za pecivo i soli, svakako u mlakoj  vodi (vrela ili hladna voda nisu dobra za tijesto). Tijesto treba da je takvo da se može lako razlijevati u tepsiji. Tijesto za kvrgušu treba da bude slično onom koje se priprema za palačinke, ali treba da bude malo gušće.

Ostavite tijesto da odstoji 15 minuta. Komadi piletine ili pileća krila se u tavi malo prepeku na ulju i s jedne, i sa druge strane. Tepsija se namaže uljem. Tako pouljena tepsija se stavi u rernu da se dobro zagrije. Nakon oko pet minuta zagrijana tepsija se izvadi iz rerne i u nju se izlije tijesto i poravna. Tijesto treba da bude debelo 12 – 15 mm.

Onda se u tijesto poslažu komadi piletine ili pileća krila. Svaki se komad malo pritisne tako da je pola komada mesa u tijestu, a pola iznad tijesta. Tepsija se tada stavi ponovo u rernu i peče 25 – 30 minuta. Ako se želi da je kvrguša bude tvrđa, peče se 30 minuta, a ako želite da bude mekša, onda se peče 25 minuta.

Prije nego li se kvrguša izvadi iz rerne "ucvrka" se puter i čim je tepsija sa kvrgušom izvađena iz rerne sva se prelije se ucvrkanim puterom. Nakon toga se prelije i sa dva decilitra kiselog vrhnja (mileram, pavlaka). Nakon toga se kvrguša ponovo stavlja u rernu da se zapeče još desetak minuta.

Kvrguša se servira samo dok je vruća. Tada je najbolja, ali se može jesti i ohlađena.