Teleća čorba




Sastojci:
  • 1 kg telećeg mesa
  • peršinov list
  • paradajz
  • 1 cijela paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • sol
  • biber
  • 1 kašika brašna
  • crvena mljevena paprika po želji
  • 2 žumanca
  • 1 šalica kiselog mlijeka

Način pripreme teleće čorbe
  • Sitno isjeckati crveni luk. U dublji lonac dodati malo ulja i izdinstati isjeckani luk.
  • Oprati teletinu pod mlazom vode, isjeći na manje komade i staviti u lonac kratko da se dinsta sa lukom. Zatim dodati 2 litre vode da se kuha. U lonac također staviti isjeckani peršinov list, paradajz i isječenu papriku.
  • Dok se teletina kuha treba pripremiti zapršku: zagrijati jednu kašiku ulja u šerpi, dodati 1 kašiku brašna, upržiti zapršku i na kraju dodati jednu šalicu vode da se brašno ne zgrudva.
  • Napravljenu zapršku izliti u lonac s mesom i kuhati na blagoj temperaturi dok meso ne omekša.
  • Nakon toga je potrebno izvaditi meso, odnosno procijediti čorbu kako bi izdvojili sve komadiće mesa
  • U posebnu posudu vilicom razmutiti 2 žumanceta, dodati 1 šalicu kiselog mlijeka i dobro izmiješati. U ovu smjesu polako sipati procijeđenu čorbu uz stalno mješanje kutlačom, možete dodati malo sirćeta po želji i poslužiti s mesom.