Ćufte u paradajz sosu


recepti-bosanska-kuhinja.blogspot.com


Ćufte su mesne kuglice pripremljene u nekom umaku u ovom slučaju paradajz sosu. Ćufte su omiljeno jelo toko cijele godine, a priprema ćufti je vrlo jednostavna.


Sastojci za ćufte u paradajz sosu
  • 1/2 kg mljevenog junećeg mesa
  • 1 jaje
  • 1 glavica crvenog luka sitno nasjeckanog
  • 1 češanj bijelog luka sitno nasjeckan
  • 2 kašike prezli (mrvica)
  • 1 kašikica vegete
  • 1 kašika ulja
  • sol, biber, malo slatke paprike, po želji

Kako pripremiti paradajz sos
  • 1/2 litre soka od paradajza
  • 3 čaše vode
  • o,5 dcl. ulja
  • 3 kašike brašna
  • sol
  • kašika šećera
  • malo slatke paprike
Priprema ćufti
  • Izmješati sve navedene sastojke za čufte i ostaviti najmanje pola sata u frižideru, zatim oblikovati loptice željene veličine.
Priprema sosa
  • Propržiti malo brašno na ulju, 
  • dodati paradajz sok, 
  • izmješati i polako dodavati vodu, zatim začine. 
  • Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuvati tako na umjerenoj vatri oko 40 minuta.
Ćufte se mogu poslužiti uz pire krompir ili čak sa kuhanom rižom.