Sastojci
- 250g riže koja se ne lijepi
- 300g mljevenog mesa od junetine
- 2 veće mrkve
- 1 veća tikvica
- 1 glavica luka
- 1-2 kašike prezle
- 1 kasika paradajz pirea
- sol, vegeta, biber, lovorov list
- brašno, ulje
Priprema riže sa ćuftama i povrćem
- Rižu oprati i kuhati po upustvu na vrečici. Dobro iscjediti te malo začiniti.
- Meso, sitno isjeckan luk, prezle, pire od paradajza,i začine dobro izmješati i oblikovati loptice.
- Uvaljati u brašno te pržiti na vrelom ulju dok malo ne porumene.
- Kad su porumenile sasuti ih u jedan tanjur, a u toj tavi prepržiti malo tikvice koje predhodno ukoso isječemo i malo posolimo i povegetimo. Tikvice će imati bolji ukus ako ih ovako prepržimo, mada se mogu pržiti i u drugoj tavi. Vrijeme prženja ovisi od debljine tikvica.
- Izvaditi na tanjur obložen papirom kako bi pokupio ostatk masnoće i vratiti ponovo kuglice, kojima dodamo oko 2 dl vode i kuhamo kratko dok se malo ne zgusne.
- Mrkvu po potrebi oguliti i isjeći na kolutiće debljine ca. 0,3 cm. Ako imamo male kalupe izrezati mrkvu sa njima, kako na slici npr. u obliku srca ako ne isto je izrezati ukoso kao i tikvice. Staviti u manju posudu i dodati malo ulja i malo vegete. Prepržiti kratko na tihoj vatri te nasuti malo vode i uklopiti, povremeno izmješati i dodavati vode ako je potrebno. Kad je skoro gotovo ne dodavati više vode, pustiti da uvrije.
- Servirati još toplo uz sviježu salatu.