Riža sa ćuftama i povrćem




Sastojci
  • 250g riže koja se ne lijepi 
  • 300g mljevenog  mesa od junetine 
  • 2 veće mrkve 
  • 1 veća tikvica 
  • 1 glavica luka 
  • 1-2 kašike prezle 
  • 1 kasika paradajz pirea 
  • sol, vegeta, biber, lovorov list 
  • brašno, ulje

Priprema riže sa ćuftama i povrćem
  • Rižu oprati i kuhati po upustvu na vrečici. Dobro iscjediti te malo začiniti. 
  • Meso, sitno isjeckan luk, prezle, pire od paradajza,i začine dobro izmješati i oblikovati loptice. 
  • Uvaljati u brašno te pržiti na vrelom ulju dok malo ne porumene. 
  • Kad su porumenile sasuti ih u jedan tanjur, a u toj tavi prepržiti malo tikvice koje predhodno ukoso isječemo i malo posolimo i povegetimo. Tikvice će imati bolji ukus ako ih ovako prepržimo, mada se mogu pržiti i u drugoj tavi. Vrijeme prženja ovisi od debljine tikvica. 
  • Izvaditi na tanjur  obložen papirom kako bi pokupio ostatk masnoće i vratiti ponovo kuglice, kojima dodamo oko 2 dl vode i kuhamo kratko dok se malo ne zgusne.  
  • Mrkvu po potrebi oguliti i isjeći na kolutiće debljine ca. 0,3 cm. Ako imamo male kalupe izrezati mrkvu sa njima, kako na slici npr. u obliku srca ako ne isto je izrezati ukoso kao i tikvice. Staviti u manju posudu i dodati malo ulja i malo vegete. Prepržiti kratko  na tihoj vatri te nasuti malo vode i uklopiti, povremeno izmješati i dodavati vode ako je potrebno. Kad je skoro gotovo ne dodavati više vode, pustiti da uvrije. 
  • Servirati još toplo uz sviježu salatu.