Piletina sa sirom i bademima

 pileatina sa bademima - bosanska kuhinja


Sastojci:
  • 1 pile, manje, narezano
  • 3 kašike maslaca
  • 1 češanj bijelog luka
  • 2 kašike crvenog luka, nasjeckanog
  • 1 kašika umaka od paradajza
  • 2 kašike brašna
  • 2 šalica pileće supe
  • 2 kašike sherry-a
  • 2 kašike badema, nasjeckanih
  • 1/2 kašičice estragona
  • 3/4 šalica vrhnja
  • 1 kašika sira, narendanog

Priprema
  • Propržite piletinu u većoj tavi, dok ne dobije smeđu boju a zatim izvadite i ostavite sa strane.
  • Dinstajte u loncu crveni luk i bijeli luk, oko 2-3 minute.
  • Skinite s toplote i umiješajte umak od paradajz i brašno a zatim pileću osnovu i sherry.
  • Vratite na toplotu i dovedite smjesu do ključanja.
  • Dodajte piletinu, bademe, sol, biber i estragon. Poklopite i kuhajte 45-50 minuta na manjoj temperaturi.
  • Skinite s toplote i stavite piletinu u posudu za pečenje.
  • Dodajte vrhnje u smjesu koja se kuhala, promiješajte i prespite preko piletine.
  • Pospite sa sirom, stavite posudu u pećnicu i pecite 10-15 minuta .