Pita od kupusa





Sastojci za pitu od kupusa
  • 500 grama brašna
  • 3 kašikice soli
  • 3 kašike ulja
  • 1 glavica svježeg kupusa
  • 1 glavica crvenog luka
Priprema pite od kupusa
  • Brašno, 1 kašikicu soli i 1 kašiku ulja pomiješati, odnosno sve zajedno sjediniti, pa dodavanjem mlake vode mijesiti tijesto dok se ne ujednači.
  • Tijesto podijeliti na dva dijela i oblikovati dvije jednake pogačice.
  • Ostaviti da odstoje  oko 1 sat, pa ih razvaljati malo oklagijom, premazati uljem i preklopiti jednu polovinu razvaljane pogačice preko druge.
  • Ostaviti da odstoje još 10 minuta.
  • Kupus i luk naribati, dodati 2 kašikice soli i 2 kašike ulja, pa ovu smjesu kratko propržiti u šerpi.
  • Nakon što jufke (tijesto) odstoje, razviti ih, svaku podijeliti na dva dijela, filovati, urolati, pa ih staviti u tepsiju premazanu uljem.
  • Cijelu pitu po površini posuti sa nekoliko kapljica ulja.
  • Peći oko 40 minuta na 200 °C i poslužiti s pavlakom.