Sataraš




Sataraš je jednostavno jelo od povrća koje se često priprema u bosanskim obiteljskim kuhinjama. U nastavku vam donosimo jedan recept za sataraš:

Sastojci za pripremu sataraša
  • 1 kg paprika različitih boja, svježih, narezanih na tanje trakice, odnosno rezance
  • 40 g riže
  • 3 kom mrkve
  • 300 g krompira
  • 120 g crvenog luka
  • 250 g paradajza, crvenog
  • sol po želji
  • biber po želji
  • ulje po želji

Kako pripremiti sataraš
  • Sve namirnice operite i nasjeckajte
  • Zagrijte ulje u tavi na srednjoj temperaturi.
  • Prodinstajte luk dok nedobije staklastu boju, 
  • Dodajte krompir, paprike, mrkvu, crveni paradajz.
  • Uz miješanja sastojaka postupno dodajte vode i kuhajte oko 30 minuta
  • Pri samom kraju dodajte začine po želji.

Sataraš se poslužuje kao prilog nekom glavnom jelu od mesa ili kao samostalno jelo uz rižu ili kuhani krompir. Također se kao sastojci mogu dodavati razne tikvice i patlidžan.