Riječ tarhana (perzijski tarkhaneh, što znači drobljenac) u naš je jezik došla iz turskog jezika. Način spravljanja čorbe tarhane također ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe. Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.
Sastojci
Za tarhanu:
- 4 jajeta,
- 1 kašika soka od paradajza,
- 300 g bijelog pšeničnog brašna (po potrebi).
Za čorbu:
- 100 g tarhane,
- 300 g paradajza,
- 1,5 l mesne supe,
- 1 kašika maslaca,
- 1 kašika brašna,
- aleva paprika,
- biber
Priprema
Priprema tarhane:
- Od jaja, brašna zamijesiti tijesto. Najbolje je kada odstoji dva-tri dana u platnenoj vrećici. Nakon toga, tijesto možemo izribati na taranicu i tako se dobiju veće mrvice.
Priprema čorbe:
- Paradajz izribati da bi se dobio sok (može poslužiti i paradajz sos). Na rastopljenom maslacu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve dodati u supu. Staviti da se prokuha. Dodati tarhanu i kuhati još 30 minuta.
Servirati posuto biberom i alevom paprikom.