Đuveč od bamije




Sastojci
  • 800g teletine bez kosti
  • 200g crvenog luka
  • tri niza bamije
  • 200g riže
  • 300g svježeg paradajza
  • 200g zelene paprike
  • malo mljevene crvene paprike
  • 100ml ulja
  • malo soli
  • malo bibera u zrnu

Način pripreme
  • Teletinu oprati i nasjeckati na komade. 
  • Luk sitno nasjeckati i na 80ml vrelog ulja ispržiti da dobije zlatnožutu boju. 
  • Na to dodati mljevenu papriku i meso, posoliti i dinstati. 
  • Pomalo dolijevati vodu da meso ostane napola mekano. 
  • Rižu ispržiti na 20ml ulja da postane staklasta. 
  • Tada složiti u zemljani lonac, meso staviti u sredinu, a oko njega rižu. 
  • Bamiju prokuhati u slanoj vodi, kojoj smo dodali malo octa i ocijediti. 
  • Zelenu papriku bez sjemena izrezati na šire kolute, a paradajz na kriške, pa oko mesa složiti bamiju, na nju zelenu papriku, a onda paradajz. 
  • Posoliti i dodati biber u zrnu.
  • To zaliti kipućom vodom i peći u srednje ugrijanoj rerni oko 90 minuta.