Sastojci
- 800g teletine bez kosti
- 200g crvenog luka
- tri niza bamije
- 200g riže
- 300g svježeg paradajza
- 200g zelene paprike
- malo mljevene crvene paprike
- 100ml ulja
- malo soli
- malo bibera u zrnu
Način pripreme
- Teletinu oprati i nasjeckati na komade.
- Luk sitno nasjeckati i na 80ml vrelog ulja ispržiti da dobije zlatnožutu boju.
- Na to dodati mljevenu papriku i meso, posoliti i dinstati.
- Pomalo dolijevati vodu da meso ostane napola mekano.
- Rižu ispržiti na 20ml ulja da postane staklasta.
- Tada složiti u zemljani lonac, meso staviti u sredinu, a oko njega rižu.
- Bamiju prokuhati u slanoj vodi, kojoj smo dodali malo octa i ocijediti.
- Zelenu papriku bez sjemena izrezati na šire kolute, a paradajz na kriške, pa oko mesa složiti bamiju, na nju zelenu papriku, a onda paradajz.
- Posoliti i dodati biber u zrnu.
- To zaliti kipućom vodom i peći u srednje ugrijanoj rerni oko 90 minuta.