Ovo jelo se zove i punjene paprike ili filovane paprike. Svi ga volimo i svi imamo svoj način pripreme.
Sastojci za pripremu biber dolme
- 12 kom paprika manjih
- 500 g faširanog (mljevenog) mesa
- 2 glavice crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 šalica riže
- 1 manja svježa mrkva (naerendana)
- začini mažuran, vlasac i peršin
- sol i biber po želji
- 2-3 krompira
- 2 kom svježeg paradajza
- Paprike oprati, izvaditi im srž i ostaviti ih u cjediljki.
- Pomiješati ostale sastojke i smjesom puniti pripremljene paprike.
- Kada je postupak gotov nauljiti vatrostalnu posudu, poredati paprike.
- Posebno oguliti krompir i narezati ga na sitnije komade te rasporediti po paprikama.
- Paprike zaliti ključalom vodom i poklopljene ubaciti u rernu zagrijanu na 300C
- Kada su paprike skoro gotove (nakon oko 1 h) posuti po njima erendani paradajz bez kožice i tako otklopljeno zapeći do kraja.
- Sol, biber i vegetu koristiti po ukusu.
- Idealno uz pire krompir ili pavlaku ili pekarski krompir