Sastojci za bosansku kupus kalju
- 1kg svježe junetine
- 500g luka
- 1 dl ulja
- malo ukuhanog paradajza oko 40g
- malo mljevene crvene paprike
- 1kg glavica slatkog kupusa
- malo soli
- malo mljevena bibera
- jedna manja glavica bijelog luka
- 100ml kisela vrhnja ili kajmaka
- peršinov list
Priprema bosanske kupus kalje
- Meso dobro oprati, isjeći na nekoliko komada.
- Luk sitno nasjeckati i na vrelom ulju ispržiti da malo požuti.
- Dodati papriku, paradajz, bijeli luk i pola nasjeckana peršina.
- Sve skupa još malo dinstati da bude napola mekano.
- Glavu kupusa izrezati na 4 dijela, duž korijena, tako da se lišće drži korijena i složiti na meso tako da korijen bude okrenut prema dole.
- Zaliti sve skupa prelijemo dinstanim dodacima i sa malo vode da pokrije meso.
- Posuti (po želji) biberom i dinstati poklopljeno dok kupus i meso postanu mekani.
- Na oval servirati meso.
- Na svaki obrok jedan komad kupusa i posuti kiselim vrhnjem i nasjeckanim peršunom.
- Za priiog uslužiti kuhani slani krompir.