Bosanska kupus kalja




Sastojci za bosansku kupus kalju
  • 1kg svježe junetine
  • 500g luka
  • 1 dl ulja
  • malo ukuhanog paradajza oko 40g
  • malo mljevene crvene paprike
  • 1kg glavica slatkog kupusa
  • malo soli
  • malo mljevena bibera
  • jedna manja glavica bijelog luka
  • 100ml kisela vrhnja ili kajmaka
  • peršinov list

Priprema bosanske kupus kalje
  • Meso dobro oprati, isjeći na nekoliko komada. 
  • Luk sitno nasjeckati i na vrelom ulju ispržiti da malo požuti. 
  • Dodati papriku, paradajz, bijeli luk i pola nasjeckana peršina. 
  • Sve skupa još malo dinstati da bude napola mekano. 
  • Glavu kupusa izrezati na 4 dijela, duž korijena, tako da se lišće drži korijena i složiti na meso tako da korijen bude okrenut prema dole. 
  • Zaliti sve skupa prelijemo dinstanim dodacima i sa malo vode da pokrije meso. 
  • Posuti (po želji) biberom i dinstati poklopljeno dok kupus i meso postanu mekani. 
  • Na oval servirati meso. 
  • Na svaki obrok jedan komad kupusa i posuti kiselim vrhnjem i nasjeckanim peršunom. 
  • Za priiog uslužiti kuhani slani krompir