Pečena janjetina s ružmarinom i bijelim lukom




Sastojci:
  • 1 kg janjeće plećke
  • 3 češnja bijelog luka
  • nekoliko grančica ružmarina
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 kg krumpira

 Način pripreme janjetine sa ružmarinom i bijelim lukom
  • Janjetina najbolje ide uz origano, ružmarin, mažuran, metvicu i češnjak, a najbolje rezultate postići ćete ako sitno nasjeckate začine, natrljate njima meso i ostavite ga preko noći u hladnjaku. 
  • No, ako krenete odmah, bit će dovoljna i dva sata mariniranja u začinima, a za bolji okus možete zarezati meso na nekoliko mjesta i u rezove utisnuti grančice ružmarina i češnjeve bijelog luka. 
  • Pripremite dobar komad janjeće plećke koji prvo začinite kako je gore opisano, a režnjeve bijelog luka utisnete duboko u meso i zatvorite ih, a meso stavite u vatrostalnu posudu.
  • Meso lagano poprskajte maslinovim uljem, posolite i pobiberite pa stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva i prekrijte aluminijskom folijom.
  • Nakon otprilike dvadesetak minuta pečenja otkrijte meso i oko njega rasporedite krupno nasječeni krumpir i ponovno pokrijte na dvadesetak minuta. Zadnjih dvadesetak minuta pecite sve bez folije, kako biste dobili finu hrskavu koricu,
  • Okrenuti krumpire kad ih otkrijete i zaliti meso njegovim sokom od pečenja.