Teleći odresci u umaku s češnjakom


 teleći odresci u umaku s češnjakom

Sastojci za 4 osobe 

  • 600 g telećih odrezaka od buta 
  • 1 kašika Vegete
  • 1 kašićica crvene mljevene paprike 
  • 30 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
  • 1 kašićica Ajvara blagog
  • 3-4 kašike ulja
  • 50ml bijelog vina 
  • 3 češnja češnjaka

Priprema

  • Za pripremu ovog jela upotrijebit ćemo širu i dublju tavu. 
  • Odreske istučemo batom za meso, a brašno pomiješamo s crvenom paprikom u prahu.
  • Svaki odrezak (i to samo jednu stranu) uvaljamo u tu mješavinu. Pobrašnjenu stranu odreska stavimo na zagrijano ulje i pečemo sa svake strane 2-3 minute.
  • Pospemo Vegetom, podlijemo vodom i pirjamo poluotkriveno na laganoj vatri 25-30 minuta. 
  • Odreske tokom pirjanja po potrebi podlijevamo vodom.
  • Kad meso omekša, dodamo ajvar, nasjeckani češnjak, vino i 50-100 ml vode pa zajedno prokuhamo.
  • Poslužimo toplo uz široke rezance.