Musaka sa patlidžanima





Musaka je tradicionalno jelo napravljeno od patlidžana koje se pretežno priprema na Balkanu i u Bliskom Istoku. Na zapadu se većinom smatra da musaka porijeklom dolazi iz Grčke. Grčka verzija se sastoji iz slojeva patlidžana, mljevenog janjećeg mesa i paradajza, preliveno sa bjelim umakom i pečeno u rerni. U bosanskoj kuhinji (kao i u bugarskoj, rumunskoj) se musaka većinom pravi sa krompirom umjesto patlidžana i preliva se umućenim jajetom umjesto bijelog sosa. Bjeli sos je na bazi od putera i brašna koji se razrijedi sa mlijekom. Po volji se pred kraj doda i izribani sir po vrhu kao što se radi i kod lazanja.

Sastojci za pripremu musake sa patlidžanima
  • 1 kg patlidžana, izrezanog na kolutove
  • 250 g goveđeg mesa, mljevenog
  • 120 g masla
  • 1 1/2 paradajz
  • 3 glavice crvenog luka, isjeckanog
  • 350 ml kiselog mlijeka
  • dva jaja
  • sol
  • crvena mljevena slatka paprika

Nacin pripreme musake sa patlidžanima
  • Patlidžani se očiste i izrežu na plohe, te posole, puste da malo odstoje i ocijede. 
  • Meso se isjeca (samelje), luk očisti i isjecka. 
  • Na zagrijani maslac doda se meso i luk, sve se posoli te se sve skupa prodinsta i pred kraj dodajte papriku
  • U zamašćenu tepsiju naslaže se sloj patlidžana, pospe mesom i lukom, malo pobiberi, te opet sloj patlidžana i sloj mesa i luka, a odozgo je obavezan sloj patlidžana.
  • Tepsiju sa posloženim patlidžanima i mesom stavi se u zagrijanu rernu i peče
  • Kada je musaka gotovo pečena, zalije se jajima sa mlijekom i brašnom i vrati ponovo u pećnicu da se zapeče 
  • Servirajte u tanjure, a u svaku porciju dodajte kiselo mlijeko.