Ćufte su mesne kuglice pripremljene u nekom umaku u ovom slučaju paradajz sosu. Ćufte su omiljeno jelo toko cijele godine, a priprema ćufti je vrlo jednostavna.
Sastojci za ćufte u paradajz sosu
Sastojci za ćufte u paradajz sosu
- 1/2 kg mljevenog junećeg mesa
- 1 jaje
- 1 glavica crvenog luka sitno nasjeckanog
- 1 češanj bijelog luka sitno nasjeckan
- 2 kašike prezli (mrvica)
- 1 kašikica vegete
- 1 kašika ulja
- sol, biber, malo slatke paprike, po želji
Kako pripremiti paradajz sos
- 1/2 litre soka od paradajza
- 3 čaše vode
- o,5 dcl. ulja
- 3 kašike brašna
- sol
- kašika šećera
- malo slatke paprike
Priprema ćufti
- Izmješati sve navedene sastojke za čufte i ostaviti najmanje pola sata u frižideru, zatim oblikovati loptice željene veličine.
Priprema sosa
- Propržiti malo brašno na ulju,
- dodati paradajz sok,
- izmješati i polako dodavati vodu, zatim začine.
- Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuvati tako na umjerenoj vatri oko 40 minuta.
Ćufte se mogu poslužiti uz pire krompir ili čak sa kuhanom rižom.