Sastojci
- 500g mljevene junetine
- sol
- 2 kašike mlijeka
- 3 kašike eulja
- 3-4 krompira
- 1 kašika vegete
- 1 glavica crvenog luka
- 2 jajeta
- 2 kriške kruha
- biber
- Kruh bez korice namočiti u vodi pa ocijediti.
- Mesu dodati kruh, nasjeckani luk, jaja, vegetu i biber pa sve dobro promiješajte.
- Od smjese oblikovati kuglice veličine jajeta (ćufte) pa ih stisnuti kako bi u sredini dobili udubljenje za nadjev.
- Pripremljene ćufte staviti na nauljen pleh, preliti sa 2 kašike ulja i peći 20-25 minuta u rerni zagrijanoj na 190°C.
- Krompir skuhati u ljusci, oguliti, izgnječiti vilicom, dodati mlijeko i sol te izmiješati u fini pire.
- Ćufte izvaditi iz pećnice, napuniti ih pireom od krompira i zapeći još 4-5 minuta.
- Ćufte poslužiti tople sa zelenom salatom.