Sastojci:
- 1 kg telećeg mesa
- peršinov list
- paradajz
- 1 cijela paprika
- 1 glavica crvenog luka
- sol
- biber
- 1 kašika brašna
- crvena mljevena paprika po želji
- 2 žumanca
- 1 šalica kiselog mlijeka
Način pripreme teleće čorbe
- Sitno isjeckati crveni luk. U dublji lonac dodati malo ulja i izdinstati isjeckani luk.
- Oprati teletinu pod mlazom vode, isjeći na manje komade i staviti u lonac kratko da se dinsta sa lukom. Zatim dodati 2 litre vode da se kuha. U lonac također staviti isjeckani peršinov list, paradajz i isječenu papriku.
- Dok se teletina kuha treba pripremiti zapršku: zagrijati jednu kašiku ulja u šerpi, dodati 1 kašiku brašna, upržiti zapršku i na kraju dodati jednu šalicu vode da se brašno ne zgrudva.
- Napravljenu zapršku izliti u lonac s mesom i kuhati na blagoj temperaturi dok meso ne omekša.
- Nakon toga je potrebno izvaditi meso, odnosno procijediti čorbu kako bi izdvojili sve komadiće mesa
- U posebnu posudu vilicom razmutiti 2 žumanceta, dodati 1 šalicu kiselog mlijeka i dobro izmiješati. U ovu smjesu polako sipati procijeđenu čorbu uz stalno mješanje kutlačom, možete dodati malo sirćeta po želji i poslužiti s mesom.