Musaka je tradicionalno jelo napravljeno od patlidžana koje se pretežno priprema na Balkanu i u Bliskom Istoku. Na zapadu se većinom smatra da musaka porijeklom dolazi iz Grčke. Grčka verzija se sastoji iz slojeva patlidžana, mljevenog janjećeg mesa i paradajza, preliveno sa bjelim umakom i pečeno u rerni. U bosanskoj kuhinji (kao i u bugarskoj, rumunskoj) se musaka većinom pravi sa krompirom umjesto patlidžana i preliva se umućenim jajetom umjesto bijelog sosa. Bjeli sos je na bazi od putera i brašna koji se razrijedi sa mlijekom. Po volji se pred kraj doda i izribani sir po vrhu kao što se radi i kod lazanja.
Sastojci za pripremu musake sa patlidžanima
- 1 kg patlidžana, izrezanog na kolutove
- 250 g goveđeg mesa, mljevenog
- 120 g masla
- 1 1/2 paradajz
- 3 glavice crvenog luka, isjeckanog
- 350 ml kiselog mlijeka
- dva jaja
- sol
- crvena mljevena slatka paprika
Nacin pripreme musake sa patlidžanima
- Patlidžani se očiste i izrežu na plohe, te posole, puste da malo odstoje i ocijede.
- Meso se isjeca (samelje), luk očisti i isjecka.
- Na zagrijani maslac doda se meso i luk, sve se posoli te se sve skupa prodinsta i pred kraj dodajte papriku
- U zamašćenu tepsiju naslaže se sloj patlidžana, pospe mesom i lukom, malo pobiberi, te opet sloj patlidžana i sloj mesa i luka, a odozgo je obavezan sloj patlidžana.
- Tepsiju sa posloženim patlidžanima i mesom stavi se u zagrijanu rernu i peče
- Kada je musaka gotovo pečena, zalije se jajima sa mlijekom i brašnom i vrati ponovo u pećnicu da se zapeče
- Servirajte u tanjure, a u svaku porciju dodajte kiselo mlijeko.