Bosanska tagara


Sastojci za bosansku tagaru
  • 1,5kg mlade junetine
  • 500g teletine
  • 500g zrelog paradajza
  • 500g paprika babura
  • jedan feferon (po želji)
  • dvije veće mrkve
  • dva veća korijena peršina
  • 500g krompira
  • 500g sviježeg kupusa
  • dvije glavice crvenog luka
  • pet češnjeva bijelog luka
  • jedna glavica bijelog luka (cijela)
  • jedna kašika soli za začinima
  • malo soli
  • jedna kašika crvene paprike
  • biber u zrnu
  • 200ml ulja
  • jedna čaša vode

Način pripreme pripreme bosanske tagare
  • Jedan i po kilogram mlade junetine, pola kilograma teletine, pola kilograma zrelog paradajza, pola kilograma paprika babura, jedan feferon (ko voli ljuto), dvije veće mrkve, dva veća korjena od peršuna, pola kilograma bijelog krompira, pola kilograma sviježeg kupusa, dvije glavice crvenog luka, pet češnjeva belog luka, jedna cijela glavica bijelog luka, kašika soli sa dodatkom začinskog povrća, malo soli, crvena paprika, biber u zrnu, 200ml ulja i jedna čaša vode.
  • Meso isjeći na komade, isjeći povrće i luk, posoliti i dodati ostale začine, ulje, biber i crvenu papriku. 
  • Sve lagano rukama izmiješati i složiti u tagaru, ili ako nemate zemljanu onda možete zamjeniti vatrostalnom posudom sa poklopcem. 
  • Sve podliti vodom, pokriti listom kupusa i peći u rerni na tihoj vatri dok meso ne bude mekano. 
  • Prilikom provjere ne miješati i paziti da ne ispari sok.
  • Tagara se služi iz iste posude u kojoj se jelo peklo.