Janjetina s palentom u crnom vinu




 recepti iz bosanske kuhinje


Sastojci:
  • 1,5 kg janjećih leđa sa rebrima
  • 1/2 l crnog vina
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 režanj bijelog luka
  • 1 mrkva
  • 30 dkg kukuruznog brašna
  • 2,5 dcl juhe od povrća
  • 3 žlice brašna
  • 20 gr maslaca
  • maslinovo ulje
  • sol i papa

Priprema:
  • Janjetinu narežemo na jednake komade, začinimo solju i paprom, uvaljamo u brašno i pržimo na maslinovom ulju i maslacu oko pet minuta sa svake strane. Izvadimo meso sa strane, a na masnoću stavimo sitno sjeckani luk, bijeli luk, sitno naribanu mrkvu, posolimo i lagano pržimo dok povrće ne omekša.
  • Lagano dodamo crno vino i kuhamo na laganoj vatri još oko 8 minuta. Zatim u tavu vratimo meso i kuhamo oko jedan sat povremeno podlijevajući sa juhom.
  • Palentu skuhamo prema uputstvu, stavimo na tanjur i prelijemo umakom. Poslužimo toplo.