Tarhana čorba



Riječ tarhana (perzijski tarkhaneh, što znači drobljenac) u naš je jezik došla iz turskog jezika. Način spravljanja čorbe tarhane također ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe. Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.

Sastojci

Za tarhanu:
  • 4 jajeta,
  • 1 kašika soka od paradajza,
  • 300 g bijelog pšeničnog brašna (po potrebi).

Za čorbu:
  • 100 g tarhane,
  • 300 g paradajza,
  • 1,5 l mesne supe,
  • 1 kašika maslaca,
  • 1 kašika brašna,
  • aleva paprika,
  • biber

Priprema

Priprema tarhane:
  • Od jaja, brašna zamijesiti tijesto. Najbolje je kada odstoji dva-tri dana u platnenoj vrećici. Nakon toga, tijesto možemo izribati na taranicu i tako se dobiju veće mrvice.

Priprema čorbe:
  • Paradajz izribati da bi se dobio sok (može poslužiti i paradajz sos). Na rastopljenom maslacu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve dodati u supu. Staviti da se prokuha. Dodati tarhanu i kuhati još 30 minuta.

Servirati posuto biberom i alevom paprikom.