Japrak sarma




Sastojci za Japrak sarmu
  • 500 g mljevenog mesa
  • 70 g riže
  • 2 manje glavice crvenog luka, rendanog
  • 1 kašikica mljevenog bibera
  • 1 kašika paradajz sosa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • pola limuna
  • pola šalice peršina
  • pola šalice kopra
  • Sol po želji
  • 50 listova vinove loze (grožđa) ili raštike

Kako pripremiti japrak sarmu
  • U kuhinjskoj posudi sjedinite meso, rižu, luk, sol, biber, peršin, kopar i 1.5 kašiku maslinovog ulja.
  • Pomiješajte paradajz sos sa 3 kašike tople vode, dodajte u smjesu s mesom, pa sve izmiješajte.
  • Ukoliko koristite svježe listove, kuhajte ih 2 minute u proključaloj vodi, iscijedite, pa ostavite da se ohlade.
  • Ako koristite konzervirane, potopite ih u hladnu vodu i zadržite jedan sat.
  • Na pripremljene listove stavite po 1 kašiku pripremljenog fila, urolajte ih, pa poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima, kako bi se spriječilo zagaranje jela.
  • Dodajte oko pola litre vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok.
  • Poklopite posudu i kuhajte jelo 45 minuta na umjerenoj temperaturi.
  • Poslužite uz kruh i jogurt.