Sastojci za Japrak sarmu
- 500 g mljevenog mesa
- 70 g riže
- 2 manje glavice crvenog luka, rendanog
- 1 kašikica mljevenog bibera
- 1 kašika paradajz sosa
- 3 kašike maslinovog ulja
- pola limuna
- pola šalice peršina
- pola šalice kopra
- Sol po želji
- 50 listova vinove loze (grožđa) ili raštike
Kako pripremiti japrak sarmu
- U kuhinjskoj posudi sjedinite meso, rižu, luk, sol, biber, peršin, kopar i 1.5 kašiku maslinovog ulja.
- Pomiješajte paradajz sos sa 3 kašike tople vode, dodajte u smjesu s mesom, pa sve izmiješajte.
- Ukoliko koristite svježe listove, kuhajte ih 2 minute u proključaloj vodi, iscijedite, pa ostavite da se ohlade.
- Ako koristite konzervirane, potopite ih u hladnu vodu i zadržite jedan sat.
- Na pripremljene listove stavite po 1 kašiku pripremljenog fila, urolajte ih, pa poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima, kako bi se spriječilo zagaranje jela.
- Dodajte oko pola litre vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok.
- Poklopite posudu i kuhajte jelo 45 minuta na umjerenoj temperaturi.
- Poslužite uz kruh i jogurt.