Sastojci za Bosansku razljevušu od tikvica
- nekoliko tikvica
- Pola litre kiselog mlijeka ili jogurta (može i sirutka ili svježe mlijeko)
- 3 supene kašike bijelog brašna
- 3 supene kašike kukuruznog brašna
- Prašak za pecivo
- 2 jajeta
- 2 supene kašike ulja
- sol i biber po ukusu
- Ogulite i izrežite tikvice na sitne komadiće. Poslite, pokrijte krpom i ostavite na stranu.
- U drugoj zdjeli umutite jaja, kiselo mlijeko ili jogurt i ulje. Dodajte brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmješajte dok se sve dobro ne sjedini a zatim dodajte tikvicu. Smjesu dobro promješajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste prethodno zagrijali u rerni, a zatim pouljili. Na taj način će vam kora biti hrskavija i neće se ljepiti komadi za tepsiju kod vađenja.
- Pecite u rerni na 200 C oko 30ak minuta. Ukoliko želite da vam porumeni razljevuša, pojačajte temperaturu na 250 C 10ak minuta pred kraj pečenja. Izvadite iz rerne i ukoliko želite, premažite kajmakom dok je razljevuša još vrela. Može se posuti i sitno nasjeckanim svježim peršinom.