Sastojci za pitu od kupusa
- 500 grama brašna
- 3 kašikice soli
- 3 kašike ulja
- 1 glavica svježeg kupusa
- 1 glavica crvenog luka
Priprema pite od kupusa
- Brašno, 1 kašikicu soli i 1 kašiku ulja pomiješati, odnosno sve zajedno sjediniti, pa dodavanjem mlake vode mijesiti tijesto dok se ne ujednači.
- Tijesto podijeliti na dva dijela i oblikovati dvije jednake pogačice.
- Ostaviti da odstoje oko 1 sat, pa ih razvaljati malo oklagijom, premazati uljem i preklopiti jednu polovinu razvaljane pogačice preko druge.
- Ostaviti da odstoje još 10 minuta.
- Kupus i luk naribati, dodati 2 kašikice soli i 2 kašike ulja, pa ovu smjesu kratko propržiti u šerpi.
- Nakon što jufke (tijesto) odstoje, razviti ih, svaku podijeliti na dva dijela, filovati, urolati, pa ih staviti u tepsiju premazanu uljem.
- Cijelu pitu po površini posuti sa nekoliko kapljica ulja.
- Peći oko 40 minuta na 200 °C i poslužiti s pavlakom.