Biber dolma




Ovo jelo se zove i punjene paprike ili filovane paprike. Svi ga volimo i svi imamo svoj način pripreme. 

Sastojci za pripremu biber dolme
  • 12 kom paprika manjih
  • 500 g faširanog (mljevenog) mesa
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 šalica riže
  • 1 manja svježa mrkva (naerendana)
  • začini mažuran, vlasac i peršin
  • sol i biber po želji
Prilog
  • 2-3 krompira
  • 2 kom svježeg paradajza
Priprema biber dolme
  • Paprike oprati, izvaditi im srž i ostaviti ih u cjediljki.
  • Pomiješati ostale sastojke i smjesom puniti pripremljene paprike.
  • Kada je postupak gotov nauljiti vatrostalnu posudu, poredati paprike.
  • Posebno oguliti krompir i narezati ga na sitnije komade te rasporediti po paprikama.
  • Paprike zaliti ključalom vodom i poklopljene ubaciti u rernu zagrijanu na 300C
  • Kada su paprike skoro gotove (nakon oko 1 h) posuti po njima erendani paradajz bez kožice i tako otklopljeno zapeći do kraja.
  • Sol, biber i vegetu koristiti po ukusu.
Posluživanje
  • Idealno uz pire krompir ili pavlaku ili pekarski krompir